• Den fantastiska historien om hur Stockholms arbetarkvinnor gemensamt byggde upp ett eget skärgårdsparadis som kom att bli till lycka för tusentals familjer under nio decennier.

    1928 drömde en grupp fackligt aktiva arbetarkvinnor under ledning av den stridbara och visionära Anna Johansson-Visborg om ett eget semesterhem. Så dök chansen upp. En artonrumsvilla med tomt där man även kunde bygga stugor så att det blev plats för många. Men det var ett problem, i klubbkassan fanns endast ett par hundralappar.

    I reportage och intervjuer med hundratals fotografier berättar fotografen, författaren och journalisten Jane Morén om livet på ett unikt semesterhem. Under de första arton åren drevs och utvecklades semesterbyn av en kooperativ förening. För att säkra det för framtiden bildades 1947 stiftelsen Anna-Johansson-Visborgs Minne. Under 2000-talet började dock saker ske bakom stängda styrelsedörrar som hotade semesterhemmets framtid. Kvinnorna som vistades därute tog då upp kampen för att bevara det och ville till att börja med ha den insyn som det stod i stadgarna att de som hyresgäster skulle ha. Här är hela historien, om uppbyggnaden, om livet på semesterhemmet i olika tidsperioder, om några av kvinnorna som bodde där, och om vad som hände de sista åren.

    Boken är på 312 sidor med 273 fotografier och är i storlek 20 cmx 24 cm.

    Läs recensioner Pressklipp Läsaromdömen

    Filmad bläddring i boken:

KÖP: ingrid@migra.nu Migra bokförlagFOTOUTSTÄLLNING OCH BOKRELEASE AFFISH

Boksläpp och fotoutställning hölls 27 aug-4 sept 2022 på Galleri Fotografi, Hornsgatan 42, t-bana Mariatorget i Sthlm. En del skrivet/fotat från utställningen hittar du här

BERNT LINDGRENS FILM från hängningen av utställningen