JANE MORÉNS ÖMSINTA SKILDRING (OCH SKONINGSLÖSA KRITIK AV DEN FACKLIGA ÄGARSTIFTELSENS AVVECKLINGSSTRATEGI) AV ARBETARKVINNNORNAS SEMESTERPARADIS VISBORGS MINNE I NACKA

Fotografen och journalisten Jane Morén (som tidigare skrivit en biografi över en av socialdemokratins kvinnliga pionjärer Anna Johansson-Visborg (1876-1953), ”Bryggar-Anna kallad) ställer nu ut fotografier på Galleri Fotografi på Hornsgatan 42, tagna åren 2010-2014, då hon hyrde en av de små sommarstugorna i semesterparadiset för arbetarkvinnor Visborgs minne som ”Bryggar-Anna” skapade 1928 ute vid Skurusundet i Nacka.

Jane Morén kommer samtidigt ut med boken ”Sommarsystrarna på Visborgs minne” (Migra förlag, 2022) med långa intervjuer med många av de kvinnor som hyrt stugor där i många år. Samtliga kvinnor vräktes 2014 då stiftelsens styrelse ändrade regelverket så att de inte kunde fortsätta hyra.

Det är sorgligt att läsa Jane Moréns väldokumenterade beskrivning av hur den fackliga ägarstyrelsen på alla sätt jobbat för att förskingra Anna Johansson-Visborgs livsverk som under åren tillät tusentals arbetarkvinnor och deras barn att få några veckors välbehövlig sommarvistelse och gemenskap ute i naturen.

Delar av området har nu sålts och bebyggts och styrelsens målsättning tycks vara att låta hela det kvarvarande området förfalla bortom all räddning för att kunna sälja den värdefulla marken till olika byggexploatörer för mångmiljonbelopp och på så sätt helt och hållet förskingra Anna Johansson-Visborgs livsverk.

För dagen pågår en kamp mellan länsstyrelsen som vill byggnadsminnesmärka 27 av de kvarvarande stugorna och ägarstiftelsen som vill förhindra byggnadsminnesförklaring. Ärendet är ännu inte slutgiltigt avgjort.

Jane Moréns utställning på Galleri Fotografi pågår t.o.m. 3 september.

LARS EPSTEIN


”Jag vill så gärna dela de inkännande orden från #LarsEpstein om #JaneMoren och hennes fantastiska bok #Sommarsystrar. I några ord lyckas han både berätta om boken och Janes oförtröttliga kamp för att sprida kunskap om hur en facklig pionjärkvinnas arv och vilja förskingras. Besök utställningen på #GalleriFotografi på Hornsgatan och läs boken, se de inträngande bilderna av livet före och efter den skoningslösa vräkningen. Så fint skrivet om den fina författaren Jane Morén.

Eva Swedenmark

Kulturen Nacka Värmdö-posten september 2022. Artikel av Jalmar Carlsson, Foto: Jenny Frejing.

Jane har gjort ett helt otroligt jobb under många år…både som journalist, fotograf, författare & Sommarsyster ❤️ köp boken… läs den & se alla foton & berörs ända in på djupet…

Åsa

Stort TACK för ditt arbete med “sommarsystrarna”. Jag, som bor på Elfvinggården, Nordens största (ännu fungerande) och äldsta kollektivhus för kvinnor som ägs av Systrarna Elfvings stiftelse kommer att sprida kunskap om din bok där du även skriver om “stiftelselagen” och hur “urkunden” kan förändras! Du är en hjältinna som dokumenterat Visborgs minne! Din bok borde stå intill min på Stadsmuseet, Stockholmsrummet i Kulturhuset samt naturligtvis på alla de bibliotek i stan som har min bok “uppe på berget” i sina hyllor!

Ulla Nordfors

Jag är helt överväldigad över allt detta arbete som du har lagt ner i dessa böcker och önskar att hela världen skulle få läsa dem. 💞Du har min stora beundran.

Kristina Watkins

En underbar och jätteviktig bok💚

Köp och Läs!

Annika Berzén

Nästa vecka då ska ni gå och se SOMMARSYSTRARNA PÅ VISBORGS MINNE, Jane Morén har gjort ett så fint fotoprojekt och en fantastiskt fin bok, sista dag 4e sept på Galleri Fotografi

Claes Åberg

Foto: Claes Åberg

Så otroligt fina foton i din bok ”Sommarsystrarna” o intressant text om Visborgs minne som skapades av Anna Johansson-Visborgs som faktiskt min egen pappa kände till. De var födda i samma trakter .

Ann Nordberg

Det är en fantastisk bok Du har skrivit!! Och vilka härliga bilder!!

Jag hoppas hitta något ställe i min kommentar till stiftelselagen där jag kan hänvisa till Din bok till belysning av hur det kan gå när en styrelse inte förstår vikten av att följa stiftarens vilja. 

Henning

Läser just nu Sommarsystrar av Jane Morén och känner vemod och sorg över hela den ekonomiska utvecklingen. Jane ställer ut foton från Visborgs Minne semesterparadiset för arbetarkvinnor .De flesta kvinnor vräktes 2014 då stiftelsens styrelse ändrade regelverket så att de inte kunde fortsätta hyra. Utställningen kan ses på Galleri Fotografi Hornsgatan 42 t.o.m 4 september. Träffa och tala med Jane och köp den fina boken. Vilket fantastiskt arbete och glöd du har lagt ner Jane 💪💋🌺

Eva Pagmar

Foto: Eva Pagmar